INGATLAN ADÁSVÉTEL, CSOK

Ingatlanok adásvétele

Az ingatlanokat érintő jogügyletek és lebonyolításuk mindig kiemelt területét képezik az ügyvédi munkának, nálunk sincs ez másképp! Várjuk mindazokat az ügyfeleket, akik megfizethető áron szeretnének professzionális és gyors ügyvédi segítséget ingatlan adásvételének ügyében!

Az ingatlan adásvételi szerződést minden esetben ügyvédnek kell ellenjegyeznie. Kiemelten fontos odafigyelni minden részletre, hiszen a legtöbb ember életében az ingatlanvásárlás az egyik legnagyobb beruházás.

Ha megfelelő ügyvédet választ az ingatlan adásvétel lebonyolításához, akkor nem csupán a szerződés megírására, aláírására és ellenjegyzésére számíthat. Egy lelkiismeretes ügyvéd segíti Önt az ügyintézésben, és olyan részletekre is felhívja figyelmét, amelyre esetleg nem is gondolt.

Ügyvédi Irodám által az ingatlan adásvételhez kapcsolódóan nyújtott szolgáltatások:

  • Adásvételi szerződés megkötése akár 1-2 munkanapon belül
  • Teljes körű tájékoztatás az ügylet minden vonatkozásával kapcsolatosan
  • Szükség szerint egyeztetés a Felek között
  • Adó és illeték optimalizálása
  • Szerződéskötés teljes lebonyolítása és képviselet az illetékes földhivatal előtti eljárásban

Szakmai háttér, tapasztalat

Ingatlan adásvétellel kapcsolatban széleskörű tapasztalataimat ingatlanbefektetésekkel foglalkozó holding vállalatnál, ügyvédjelöltként és mint működő ügyvéd szereztem. Foglalkozom még ingatlanokat érintő csere-, bérleti-, és ajándékozási szerződésekkel, illetve társasházak alapításával, társasházi alapító okiratok módosításával, osztatlan közös tulajdonban álló épületek használati megosztásával, továbbá CSOK igénylésével összefüggő tanácsadással, okiratszerkesztéssel.

Az ingatlan adásvétel költségei

A tulajdoni lap egyszeri lekérésének a díja 1.000,- Ft, amelyre azért van szükség, hogy a vevő és ügyvédje meggyőződjenek arról, hogy az eladó valóban jogosult az ingatlan értékesítésére, terheli-e valamilyen teher az ingatlant, van-e bármilyen folyamatban lévő eljárás a földhivatalnál.

Az igazgatási szolgáltatási díj 6.600,-Ft, amely a földhivatali eljárás díja.

Az ügyvédi díj megegyezés tárgyát képezi. Minden eseten kedvező, személyre szabott ajánlatot adunk ügyfeleinknek. Mivel az ingatlan vételára sok esetben a legnagyobb kiadást jelenti egy ember életében, fontos, hogy ne a legolcsóbb ügyvédet válassza, hanem azt, aki az Ön érdekeit a legjobban képviseli, szakmailag az Ön számára a legmegfelelőbb!

Illeték: az ingatlan megvásárlását követően néhány héten belül esedékes, az ingatlan értékét figyelembe véve kerül meghatározásra a vevő által fizetendő illeték, melynek mértéke általában az ingatlan értéknek 4%-a, de számos, kedvezményre jogosító kivétel található a törvényben, amelyekről részletes felvilágosítást nyújtunk ügyfeleinknek.

Az adásvétel menete

Miután kiválasztotta a megfelelő ingatlant, a felek egy szóbeli vagy írásbeli egyeztetési folyamat során megállapodnak az ügylet lebonyolításának feltételeiben, ezt követően pedig ügyvédet választanak. Sokan már az előzetes egyeztetéshez is ügyvédi közreműködést veszne igénybe, hiszen már ennek során rendkívül fontos, és komoly jogkövetkezményekkel járó lépésekre kerül sor (pl. foglaló). Irodánk díjmenetesen az Önök rendelkezésére bocsájtja a foglaló megfizetéséhez szükséges megállapodást, amely minden olyan  körülményre kitér, amelynek rögzítésével az adásvétel zökkenőmentesen lebonyolítható. Az ingatlan adásvétel során elengedhetetlen az ügyvédi képviselet, hiszen az ingatlan adásvételi szerződést minden esetben ügyvédnek kell ellenjegyeznie.

Az ingatlan kiválasztását konzultáljon követően szakérő ingatlanjogi ügyvéddel és ellenőriztesse az ingatlan tulajdonosi hátterét!

Ha kiválasztotta azt az ingatlant, amelyet szeretne megvásárolni, és az eladóval megegyezett a vételárban, keressen minket mielőbb, hogy megbeszélhessük az adásvétel során felmerülő teendőket és azok megoldásait!

Miben kell megegyeznie a szerződő Feleknek ingatlan adásvétel esetén?

  • Vételár és ütemezése, foglaló összege
  • Birtokba bocsátás ideje és módja
  • Ingatlanban maradó berendezések, felszerelések
  • Amennyiben a vételár megfizetése hitelből, vagy CSOK igénybevételével történik, szükséges meghatározni a hitelt folyósító bankot (tekintettel arra, hogy az adott bank által támasztott feltételeket a szerződésben rögzíteni kell)
  • Amennyiben teher van az ingatlanon, a tehermentesítés módjáról, ebben irodánk teljes körű tájékoztatást és segítséget nyújt

 

Szerződés előkészítése és véleményezése

Az ingatlan tulajdonosi hátterének földhivatalnál történő ellenőrzését követően 1-2 napos határidővel elkészítjük a szerződés tervezetét, melyet megküldünk ügyfelünknek és eladónak véleményezésre. Amennyiben az ingatlan adásvételi szerződés tervezetével kapcsolatban kérdés merül fel, mindent elmagyarázunk akár telefonon, akár e-mailben, de személyes konzultációra is lehetőség van.

CSOK, hitel

Irodánk már minden hazai bank, és számos egyéb pénzintézet előtt is eljárt olyan adásvételek ügyében, ahol a vételár megfizetése részben CSOK igénybevételével történt. Ha Ön szeretne CSOK-ot, vagy hitelt igényelni a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának finanszírozásához, mi minden esetben az Ön által választott bank feltételeinek megfelelően készítjük el a szerződést, leegyeztetjük a bankkal annak tervezetét, és az adásvétel részleteit.

Amennyiben Ön nem vásárolni, hanem építkezni szeretne, és új lakás építésére kíván CSOK-ot igényelni, úgy az építési szerződésben szükséges rendezni mindazokat a kérdéseket, amelyeket a jogszabály a CSOK igényléséhez előír. Irodánk vállalja az építési szerződés elkészítését, és ellenjegyzését, annak érdekében, hogy igényleni tudják a CSOK-ot, illetőleg a későbbiekben az építkezés során se érjék kellemetlen meglepetések.

Időpont egyeztetés és az ingatlan adásvételi szerződés megkötése

Amikor minden kérdést tisztáztunk, időpont egyeztetésre kerül sor. A szerződéskötésre általában az ügyvédi irodámban kerül sor, de ha a felek közösen más helyszínt javasolnak, és a technikai feltételek ott is adottak, természetesen arra is van lehetőség, hogy a szerződés máshol köttessen meg.